Zo kunt u langer van uw tulpen genieten

Frau_mit_Tulpen_Webp.net-compress-image_1

 

Het is weer tulpentijd en de mensen halen verse tulpen in de supermarkt, een bloemenwinkel of rechtstreeks van het veld – en met hen een vleugje lente.

Veel mensen weten echter niet precies hoe ze de gekochte tulpen moeten behandelen als ze er langer van willen genieten.

 

De verkleurde buitenste bladeren en eventuele witte delen van de stengel moeten worden verwijderd voordat de bloemen in de vaas worden gezet.

Elke afzonderlijke tulp moet dan met een scherp mes schuin worden afgesneden, zodat de diameter van de steel groter wordt en ook de kanalen die water en voedingsstoffen vervoeren een grotere doorsnede krijgen.

IMG_6521
Tulpe_solo_Schrägschnitt_45° (2)

Met een mes is het snijden echter niet gecontroleerd en zeker niet gestandaardiseerd. Ideaal hiervoor is de universele bloemensnijder “rosiTTa”, waarvan de snijgeleider altijd dezelfde hoek garandeert en die is uitgerust met een uiterst scherp mes uit Solingen.

 

De stelen van de tulpen mogen in geen geval met een schaar worden afgeknipt, omdat de steel hierdoor wordt samengeknepen en het water en de voedingsstoffen niet ongehinderd in de leidingen kunnen komen.

Helaas wordt deze methode niettemin vaak aanbevolen.

compress_Schereund Tulpen_sarah_shull_9kvnhfuu_Fk49E
2021_03_19_Tulpen_angeschnitten_Reste

 

Natuurlijk moet het water in de vaas steeds weer worden ververst, omdat bacteriegroei niet te vermijden is. De uiteinden van de stengels worden na verloop van tijd bruin en verkleuren het water.

Vers water en een nieuwe schuine “verse snede” verlengt de levensduur van de tulpen.